Het Achterhuis

 

Over Anne Frank

Anne Frank is geboren op 12 juni 1929 in frankfurt am main. Haar echte naam is Annelies Marie Frank. Ze kwam uit Duitsland en was een joods meisje. op haar verjaardag kreeg ze een dagboek  waarin ze haar leven beschreef in de oorlog en daardoor is ze wereldberoemd geworden. Anne Frank is overleden in februari 1945 aan uitputting in het concentratiekamp Bergen Belsen. 

 

Waarom dit boek ?

De oorlog trekt altijd al wel een beetje mijn aandacht en nu zag ik dit boek in de lerotheek en ik dacht nu ga ik het boek ook gewoon lezen. Ik had hem al eerder in de bibliotheek gehaald maar toen was het boek nog te moeilijk.

 

Wat vond ik van het boek ? 

ik vond het boek interessant want ik vindt de oorlog sowieso al interessant.

ik vond het boek zielig omdat de joden steeds minder mochten en ik dacht zo van joden zijn ook gewoon mensen.

ik vond het boek op sommige stukjes wel grappig, Anne Frank had wel goede humor.

ik vond het boek op sommige stukjes ook wel een beetje lastig te begrijpen.

 

Samenvatting

Anne Frank, een Duits joods meisje, is met haar ouders en zus naar Amsterdam gevlucht. In 1942, op haar dertiende verjaardag, krijgt ze een dagboek als cadeau. Op deze dag schrijft ze voor het eerst in haar dagboek. Ze vertelt dingen die ze meemaakt in de vorm van brieven die ze aan een denkbeeldige vriendin, Kitty, schrijft. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze, samen met haar familie, onderduiken. Ze gaan onderduiken in het achterhuis van het kantoorpand, waarin haar vader heeft gewerkt. de deur is afgesloten met een boekenkast. Het werk in het kantoor gaat gewoon door, dus de onderduikers moeten overdag muisstil zijn. Zo mag de wc niet doorgetrokken worden. Na een week komt de familie Daans (hun werkelijke naam is Van Pels) bij hun inwonen. Vier maanden later komt Pfeffer, een tandarts, die in het echt  Albert van Dussel heet. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig. Via de radio, die ze ’s avonds beluisteren, horen ze berichten over de oorlog en hoe die loopt. De spanning is te snijden met zoveel mensen in zo’n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Daans. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter Daans. Een aantal mensen van het kantoor zorgen voor eten en drinken voor de onderduikers. De echte namen van deze helpers  kent Anne niet: meneer Kleiman is voor haar meneer Koophuis, meneer Kugler wordt Kraler genoemd. Dan zij er nog de dames Miep Gies, die Miep van Santen wordt genoemd, en Bep Voskuijl, voor de onderduikers Elli Vossen. Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en wanneer de Russen dat kamp naderen, worden Anne en Margot naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterven ze beide aan tyfus. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de concentratiekampen. Kleiman en Kugler, die ook opgepakt zijn en in Nederlandse kampen zijn ondergebracht, keren na de oorlog terug naar Amsterdam.

 

hoofdpersonen

Anne Frank : de schrijfster van het dagboek en daarmee ook gelijk het hoofdpersoon.

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb